Ramon Margalef, una vida dedicada a l'ecologia 

Durant l'activitat volcànica que s'ha produït a l'illa del Hierro un grup d'investigadors a bord del buc oceanogràfic Ramon Margalef han localitzat els dos focus de l'erupció submarina i ha trobat un nou edifici volcànic de 100 m d'alçada. El volcà té un cràter d'uns 120 m d'amplada.

Però ara aprenguem una cosa més, sabem qui era Ramon Margalef? Per alguns de nosaltres va ser un mestre, un excel·lent pedagog, un pioner de l'ecologia moderna i el "friqui" que anava d'excursió al camp amb vestit i botes de muntanya. Les seves classes a l'Universitat de Barcelona (
Facultat de Biologia) estaven sempre plenes de gom a gom i havies d'arribar ben aviat o no hi havia cap lloc, t'ensenyava a relacionar fets que mai hauries pensat que tinguessin relació, anaves sempre amb el seu llibre d'ecologia, la teva biblia d'estudiant, i suaves tinta per poder aprovar els seus examens, les anecdotes dels examens han passat de curs en curs. 
Objectivament, Ramon Margalef i López va neixer a Barcelona el 1919. Es va llicenciar per la Universitat de Barcelona i doctorar per la de Madrid. Va ser el primer catedràtic d'ecologia d'Espanya en el 1967 on va crear el departament d'Ecologia de l'Universitat de Barcelona. Va formar ecòlegs, oceanògrafs i limnòlegs. Va ser professor en actiu fins el 1986 i professor emèrit fins el 1992. Va morir a Barcelona el 2004.
Al llarg de la seva vida va publicar diversos llibres i articles, va rebre diversos premis internacionals. El 1997 fou guardonat amb Creu de Sant Jordi i el 2003 amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seva tasca investigadora. El 2005 la Generalitat de Catalunya creà el Premi Ramon Margalef d’Ecologia i Ciències Ambientals La Faculatat de Biologia de la Universitat de Barcelona ha batejat al seu edifici principal com a Ramon Margalef ,en honor al seu professor.

Rosa Mª Nacher